Agenda

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Het college van Achtkarspelen wil stoppen met het ontbijt dat op Burendag gratis aan wordt geboden aan inwoners. Het is een traditie sinds 2007 en trok gemiddeld honderd bezoekers. Dat aantal loopt terug....
Ook dit jaar kunnen bassischoolkinderen van groep 3 tot en met 8 uit Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel meedoen met de succesvolle Outdoor Kids Vakantieweek Tytsjerksteradiel & Achtkarspelen! Van...
TWIJZELERHEIDE - Het Pingotoernooi dat door een groepje vrijwilligers in 2013 is opgestart,heeft zijn naam te danken aan de poelen rondom Twijzelerheide die Pingo´s worden genoemd. Het toernooi is nu...
Thumbnail Mei elkoar foar mekoar Twijzelerheide
donderdag 27 juni 2019
Misschien kent u iemand die eenzaam is, en behoefte heeft aan wat gezelschap?Of kent u iemand die niet alles zelf meer kan en wat hulp nodig heefy bij een kleine klus? (max 2 uur) Denkend aan onder...
Alarmnummer 112 is op dit moment niet bereikbaar door een landelijke storing bij KPN.Mensen kunnen nu bellen met 088-6628240 als ze de hulpdiensten nodig hebben.De politie meldt dat mensen...
Der sille net in soad minsken wêze dy't der simmerdeis oan tinke, mar yn Achtkarspelen is der wól neitocht oer iisbanen.Der binne fiif iisbanen dy't yn Achtkarspelen op grûn fan de gemeente lizze. De...
Persbericht 5-4-2019 De organisatie maakt bekend dat er dit jaar geen Oldtimerfestival in Twijzelerheide georganiseerd zal worden. Het is al tien jaar een traditie: het Oldtimerfestival in...
Thumbnail Jaarmarkt 25 mei Twijzelerheide
maandag 13 mei 2019
Maak de mooiste marktkraam, stickers, kleuren plakken, alles mag! Lever jou kunstwerk voor 23 mei 2019 in bij jou juf of meester, en maak kans op een te gekke prijs!   Uitreiking op 25 mei op de...

Het college van Achtkarspelen wil stoppen met het ontbijt dat op Burendag gratis aan wordt geboden aan inwoners.

Het is een traditie sinds 2007 en trok gemiddeld honderd bezoekers. Dat aantal loopt terug. Het college steunt wel het doel achter het ontbijt, het versterken van saamhorigheid. Dat kan ook door aan te sluiten bij bestaande activiteiten. Zo wil het college ontmoetingen organiseren in Twijzel en Drogeham. Vorig jaar was het burendagontbijt in Boelenslaan.

 

Burendagontbijt in Surhuizum in 2016 FOTO BINNE-LOUW KATSMA
Bron: De Feanster

Knipsel

Ook dit jaar kunnen bassischoolkinderen van groep 3 tot en met 8 uit Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel meedoen met de succesvolle Outdoor Kids Vakantieweek Tytsjerksteradiel & Achtkarspelen!

Van maandag 19 augustus tot en met 23 augustus houdt Echt-Outdoor uitdagende sportactiviteiten in de buitenlucht, zoals boogschieten, beachvolleybal, BMX'en, kanoën, highlandgames, hockey en nog veel meer. De activiteiten zijn in en rondom de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel. Kinderen kunnen dagelijks om 9.00 uur gebracht worden en om 16.00 uur is de activiteit weer afgelopen. Alle kinderen worden op hun eigen niveau uitgedaagd om grenzen te verleggen maar ook om samen te werken.

De kosten voor de gehele week bedragen € 60. Naast de vele leuke activiteiten en dagelijks een lunchpakket, krijgen de kinderen een outdoor t-shirt. Afhankelijk van je financiële situatie, kun je de kosten van de vakantieweek mogelijk vergoed krijgen via Stichting Leergeld.

👉 Kijk voor meer informatie of aanmelden op de website www.echt-outdoor.nl

1503355 901548846535418 7851030996986056647 n

20190701Pingotoernooi 120190701KKPingotoernooi320190701Pingotoernooi 6

TWIJZELERHEIDE - Het Pingotoernooi dat door een groepje vrijwilligers in 2013 is opgestart,
heeft zijn naam te danken aan de poelen rondom Twijzelerheide die Pingo´s worden genoemd.

Het toernooi is nu in de loop der jaren uitgegroeid tot een groot evenement. Dit jaar werd het voor de 7de keer georganiseerd,
ondanks de hitte was het weer een groot succes. Er waren 23 teams die deelnamen aan dit toernooi.
Bij de prestatieteams 10 ploegen, recreatieteams 7 ploegen en dames 6 ploegen. Alle teams streden om de felbegeerde Harm Weistra bokaal in hun eigen klasse.
De naam van deze bokaal is ontstaand door één van de oprichters is van VVT.

Het werd uiteindelijk een prachtig finale tussen Noardburgum en ‘t Hokje. ‘t Hokje won deze finale en stapte als winnaar van het veld.
Bij de recratieteams was het Knoffelhakke die voor de tweede keer op rij de bokaal wist te winnen.
Bij de dames kwam als winnaar AAV Berlikum die de bokaal ook twee keer op rij wist te winnen.
Na uitreiking van de bokalen door clubman Popke Veenstra was er in de derde helft live muziek in de kantine.

Bron: RTV NOF
Foto's: Auke Vlieger

PHOTO 2019 06 12 20 11 45

Misschien kent u iemand die eenzaam is, en behoefte heeft aan wat gezelschap?
Of kent u iemand die niet alles zelf meer kan en wat hulp nodig heefy bij een kleine klus? (max 2 uur)

Denkend aan onder andere: een schilderij ophangen, spullen van boven halen,
een boompje snoeien of een paar boodschappen doen.

Waar kan u zichzelf of iemand anders aanmelden?
Dat kan via:

Telefoon: 0633463742
Facebook: via een Pb
Inloopochtend in dorpshuis de Jister Twijzelerheide.
Mei elkoar foar mekoar is voor Twijzelerheide en omstreken.

De volgende inloopochtend is 04-09-2019 en daarna om de 2 weken op de even datums.

3b8e3c70d2ea4a4932af

Alarmnummer 112 is op dit moment niet bereikbaar door een landelijke storing bij KPN.
Mensen kunnen nu bellen met 088-6628240 als ze de hulpdiensten nodig hebben.

De politie meldt dat mensen hulpverzoeken via Twitter, Facebook of de site moeten sturen.

KPN kan nog niets zeggen over de oorzaak of hoelang het gaat duren voordat het is opgelost.

21ba4ff319e9fbf3ce1f

Der sille net in soad minsken wêze dy't der simmerdeis oan tinke, 
mar yn Achtkarspelen is der wól neitocht oer iisbanen.
Der binne fiif iisbanen dy't yn Achtkarspelen op grûn fan de gemeente lizze.
 
De gemeente hat no besletten dat de hiertariven foar alle banen lyk wurdt.

It giet om de iisbanen fan De Harkema, Bûtenpost, Koatstertille, Surhústerfean en Twizelerheide.
De Harkema betelle oant no ta de minste hier en is as standert naam.
Foar de oare fjouwer doarpen komt de maatregel dus foardielich út. 
Neffens it kolleezje slút de uniformiteit fan de iisbaantariven oan by it koälysje-akkoart.
Dêr stiet yn dat de sporttariven net ferhege wurde sille.
 
Bron: Omrop Fryslân

TWIJZELERHEIDE - Wethouder Max de Haan gaf woensdagochtend het officiële startsein voor de wegwerkzaamheden aan de Doarpsstrjitte en Gealewei in Twijzelerheide. In de Doarpsstrjitte wordt hoofdzakelijk de weg opgeknapt, in het geval van de Gealewei wordt ook het riool vervangen.

Bij de totstandkoming van de plannen en het voorlopig ontwerp is nauw samengewerkt met de buurtbewoners en Plaatselijk Belang Twijzelerheide. Daarbij is extra aandacht besteed aan verkeersveiligheid. Het is de bedoeling dat door de reconstructie de snelheid van het verkeer afneemt. Om dit te realiseren vervallen de rabat(parkeer)stroken en worden de kruisingen voorzien van een opvallende inrichting. De drempel op het kruispunt Doarpsstrjitte en Gealewei blijft.

De werkzaamheden zullen naar verwachting in het voorjaar van 2019 gereed zijn.

Bron: Waldnet

 

 

 

‘Horen, zien en spreken’

Daar gaat hij weer. Alleen in het donker.
De andere kinderen worden opgehaald na de training.

Hij niet. Zijn voetbalschoenen zijn al weken kapot.

Ik voel mij machteloos.

Beste vrijwilliger,

In november 2017 vindt in Nederland de Week tegen Kindermishandeling plaats. De gemeente Achtkarspelen geeft in deze week extra aandacht aan de belangrijke rol die vrijwilligers hebben bij het signaleren van kindermishandeling. Wij nodigen u als vrijwilliger daarom van harte uit voor een speciale bijeenkomst over dit onderwerp. De interactieve bijeenkomst vindt plaats op woensdagavond 22 november en start om 19.30 uur in de raadzaal van het gemeentehuis in Buitenpost.

Per klas één kind slachtoffer kindermishandeling

Met het grootste deel van de jeugd in onze gemeente gaat het goed. Helaas zijn er soms ook kinderen waar we ons zorgen over maken. Uit onderzoek weten we dat in elke schoolklas gemiddeld één kind te maken heeft met een vorm van kindermishandeling. Bij kindermishandeling kan het gaan om verschillende vormen van mishandeling: (huiselijk) geweld, seksueel misbruik of verwaarlozing. 

Belangrijk om over te praten

Kindermishandeling is een onderwerp waar kinderen zelf en hun naasten moeilijk over praten. Het is een taboe-onderwerp waar mensen zich voor schamen. Voor kinderen zelf is het van cruciaal belang dat erover wordt gesproken en dat er aandacht voor is. Gebeurt dit niet, dan kunnen kinderen hun leven lang last blijven houden van langdurige psychische problemen en problemen binnen relaties en werk.

Uw rol als vrijwilliger is van groot belang

U bent actief als vrijwilliger in de gemeente Achtkarspelen. Onze gemeente hecht veel waarde aan uw inzet bij o.a. peuterspeelzalen, kinderopvang, scholen en kerken en uw bijdrage voor het sport-, muziek- en vrijetijdplezier van kinderen en jongeren in onze gemeente. Vanuit uw vrijwilligersfunctie heeft u te maken met kinderen en jongeren en kunt u problemen of een vorm van kindermishandeling signaleren. Daarom bent u ook van groot belang voor kinderen die hiermee te maken hebben. Over uw ervaringen en ideeën willen wij daarom graag in gesprek.

Programma

Het programma van de avond is interactief. Op die manier willen we leren van elkaar en kijken wat er verbeterd kan worden om kindermishandeling tijdig te signaleren. Tijdens deze avond komen onder meer de volgende vragen aan bod:

 • Heeft u weleens een onderbuikgevoel gehad of gezien dat het met een kind niet goed gaat? En wat heeft u hiermee kunnen doen?
 • Wat doet dat met u als vrijwilliger wanneer u signalen opvangt die lijken op kindermishandeling?
 • Bij wie kunt u als vrijwilliger terecht met uw zorgen, ook al bent u niet zeker over wat er echt aan de hand is?

Het programma ziet er als volgt uit:

 • 19.00 uur Inloop met koffie en thee
 • 19.30 uur Welkom door Caroline Mobach, gespreksleider
 • 19.40 uur Persoonlijk verhaal door Sjon Stellinga, wethouder Sociaal Domein met o.m. onderwijs en (jeugd-)zorg
 • 19.50  uur ‘Horen, zien en spreken’- Interactieve workshop door Wilde Kastanje Training & Opleiding
 • 21.05  uur Voorstellen contactpersonen Kindermishandeling en napraten
 • 21.30  uur Einde programma

Aanmelden

Voor deelname aan deze avond is het van belang dat u zich vóór 10 november aanmeldt. Dit kunt u doen bij mevrouw C. van der Veen via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch op werkdagen op 06-51134157 onder vermelding van uw volledige naam en functie en vereniging waarvoor u actief bent.

Ik hoop u te ontmoeten op 22 november!

Vriendelijke groet,

Sjon Stellinga

Wethouder Sociaal Domein gemeente Achtkarspelen

Persbericht

De friese wouden opent nieuw wijkkantoor in de jister in twijzelerheide

Plaats

Drachten

 

Datum

10 maart 2017

 

Woensdag 8 maart werd in Dorpshuis De Jister in Twijzelerheide op feestelijke wijze een nieuw wijkkantoor geopend door wethouder Klaas Antuma. Het lint werd doorgeknipt door mevr. Storm uit Twijzel, zij ontvangt al dertien jaar thuiszorg van De Friese Wouden. De wethouder haalde de vele veranderingen in de zorg aan. De komst van een wijkkantoor in Twijzelerheide is één van de mooiere dingen hieraan. Een klein team, aanwezig in het dorp en toegankelijk. Hij sprak de hoop uit dat dit een blijvende situatie zal zijn. Dat is ook de hoop van het team: een mooi samengaan van groot en klein.

Groot in klein
De Friese Wouden is een grote organisatie, die goed is tot in de kleine dingen. Ontstaan uit het voormalige Groene Kruis toen er één wijkverpleegster was. Toch is deze nooit helemaal weg geweest. In elk dorp in onze gemeente werkte een vaste (wijk)verpleegkundige. In de loop van de tijd was er steeds meer zorg thuis nodig en kwamen er hele teams. Daarbij had De Friese Wouden continuïteit altijd hoog in het vaandel. Wel werd de zorg voor Achtkarspelen vanaf één kantoor in Surhuisterveen geregeld en waren er aparte zorg- en verpleegteams. Dat moest anders. Er kwamen kleine teams met zorg én verpleging.

Eén team voor Twijzel/Twijzelerheide
De overheid  bracht de indicaties weer onder bij de wijkverpleegkundige en elk dorp/gebied kreeg zijn eigen team met vaste wijkverpleegkundige. Twijzel en Twijzelerheide gingen in eerste instantie samen met De Westereen. Om de zorg dichtbij te kunnen organiseren is het team in september 2016 gesplitst en kwam er een vast wijkteam voor Twijzel en Twijzelerheide. Wijkverpleegkundige is Jessica Joosse: ‘We organiseren de zorg dichtbij de cliënt. Doordat we onderdeel zijn een grote organisatie hebben we alle specialismen in huis, denk aan verpleegkundig specialisten, ergo- en fysiotherapeuten, maar ook wonen en begeleiding.’

 

 

Invoering Sortibak Achtkarspelen(04-01-2017)

 

Binnenkort start een grote omwisselingsactie van containers in Achtkarspelen.
De huidige grijze restafvalcontainer gaat verder als oud papiercontainer. De huidige oud papierbak
wordt ingenomen. Bewoners ontvangen een nieuwe restafvalcontainer: de Sortibak.

Het omwisselen van de containers begint half februari. De planning is dat op 1 april alle huishoudens in Achtkarspelen beschikken over de nieuwe set containers.

De omwisselactie wordt gecoördineerd door Omrin. Een flinke logistieke uitdaging waarbij ook actie van de inwoners zelf nodig is. Daarover ontvangt u een brief, zodat de juiste bakken op de juiste manier en tijdstip aan de weg staan voor een vlotte omwisseling. Achtkarspelen en Omrin willen dat de inwoners zo weinig mogelijk hinder ondervinden van de gehele actie.

 

Hartveilig Achtkarspelen


In geval van hartstilstand is het van groot belang dat er zo snel mogelijk kan worden begonnen met reanimatie. Het liefst direct, maar zeker binnen een tijdsbestek van 6 minuten. Dit kan slechts bereikt worden als er voldoende reanimatieburgerhulpverleners zijn en, zeker ook heel belangrijk, voldoende vrij toegankelijke AED’s. De volledige naam is Automatische Externe Defibrillator en dit is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Om aan te geven hoe belangrijk snelle hulpverlening is: bij elke minuut die je later begint met reanimatie daalt de overlevingskans van het slachtoffer met 10% . Sinds 2014 bestaat de Stichting Fryslân Hartveilig. Een stichting met als doel door voorlichting zoveel mogelijk vrij toegankelijke AED’s en burgerhulpverleners aangemeld te krijgen bij Hartslagnu.nl. Burgerhulpverleners zijn vrijwilligers die oproepbaar zijn bij een hartstilstand in de buurt. Bij een hartstilstand stuurt de 112-centrale een bericht aan meerdere burgerhulpverleners in de buurt. Zij krijgen het verzoek om direct naar het slachtoffer te gaan of eerst een AED te halen.


Om een zo groot aantal mensen te bereiken werkt Fryslân Hartveilig met ambassadeurs door de hele provincie. Achtkarspelen kent momenteel vier ambassadeurs, te weten Rennie de Haan uit Kootstertille, Rinus Buising uit Twijzel, Jan van der Bij uit Buitenpost en Alexander van Huizen uit Twijzelerheide. Zij promoten de werkzaamheden van zowel Fryslân Hartveilig als HartslagNu. Wil je ambassadeur worden in jouw dorp om zo in elk dorp van Achtkarspelen een ambassadeur te hebben en Achtkarspelen zo snel mogelijk aan een hoge dekkingsgraad aan de vrije toegankelijkheid van AED’s en hulpverleners te helpen? Stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Wil je (eerst) meer informatie? Deze kun je vinden op www.fryslanhartveilig.frl

Twijzelerheide, 27 juni 2016 

Zweedse stuntattractie primeur op het Oldtimerfestival Twijzelerheide

Het Oldtimerfestival Twijzelerheide heeft met de stuntattractie Steile Wand uit Zweden dit jaar een primeur op het programma. De motorfietsen Crossen in deze attractie in een grote tonvormige kombaan van ongeveer negen meter. De Steile Wand, komt uit 1937. ‘Spectaculair’, zo noemt de organisatie. Het achtste Oldtimerfestival Twijzelerheide is op zaterdag 27 augustus.

Naast de Steile Wand strijden tijdens het Oldtimerfestival ongeveer 160 coureurs tijdens de grasbaanwedstrijden om de felbegeerde eerste plaats. Daarnaast zijn er ook dit jaar weer ontzettend veel oldtimerauto’s, motoren, vrachtwagens, brommers en tractors te bewonderen en is er een markt met onderdelen voor oldtimers. Er is bovendien een ambachtelijke markt met een palingroker, antieke ijscowagens en vele kramen met delicatessen.

Vorig jaar is het festival gestart met een straattheaterprogrammering. ‘Dat was zo’n succes dat we ook dit jaar weer enkele straattheateracts op het programma hebben, waaronder de american bastards. Zij hebben hun voorstelling gebaseerd op de Benidorm bastards. Een erg leuke show die zowel jong als oud aanspreekt. En we zijn erg blij dat we voor het eerst sinds jaren weer een bodypainter naar Twijzelerheide hebben kunnen halen’, aldus de organisatie. ‘Voor de kinderen hebben we weer een prachtige nostalgische kermis met een zweef, bungy jumping trampoline, spijkerbroekhangen, draaimolen, auto schilderen, een quadbaan en springkussens.’

Fries record

Vorig jaar heeft het Oldtimerfestival Twijzelerheide voor het eerst een Fries record weten te vestigen van het meeste aantal brommers op rij. ‘Dat record willen we dit jaar verbreken. We hopen dat we minimaal 350 brommers op rij kunnen realiseren’, vertelt de organisator. ‘Na de recordpoging gaan zij op een mooie toertocht door de Friese wouden.’

Naast alle buitenactiviteiten zijn er de hele dag muziekoptredens van diverse artiesten oa Bertus , Jelle Jitse en Trienus. Het festival wordt ’s avonds afgesloten door Lytse Hille en de coverband Lead. ‘Het beloofd een prachtige show te worden’, aldus de organisatie. ‘En we hebben dit jaar natuurlijk weer een spectaculaire vuurwerkshow om 21.30 uur.’

Het terrein is op zaterdag 27 augustus vanaf 10.00 uur open. De toegang voor volwassen is 8 euro. Kinderen tot twaalf jaar mogen gratis mee. Entree feesttent  s, avonds 10 euro.

 

---------------------

Voor meer informatie:

www.oldtimerfestivaltwijzelerheide.nl

 

 

Infopagina
De gemeente Achtkarspelen publiceert de Infopagina in weekblad Actief. Naast de officiële
publicaties over vergunningen en beleid, staat op de Infopagina ook nieuws van en over de
gemeente.
Verspreiding
Weekblad Actief draagt zorg voor de verspreiding in de gemeente Achtkarspelen, met uitzondering
van de adressen met een ‘Nee/Nee sticker’. Voor adressen in het afgelegen buitengebied of adressen
waarbij het niet mogelijk is voor Actief Media om huis aan huis te bezorgen, biedt Actief Media in
overleg met bewoners een andere oplossing, zoals een afhaalpunt. De gemeente publiceert de
Infopagina ook wekelijks op achtkarspelen.nl/infopagina.
Contact
Bij vragen of klachten kunnen mensen contact opnemen met weekblad Actief. Stuur uw vraag of
klacht met uw naam, adres én telefoonnummer naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Bellen kan ook via
telefoonnummer (0511) 46 12 94.

Buitenpost, 20 juli 2016

Zomerse temperaturen trekken bezoekers naar recreatiestrandje Skûlenboarch

Op een unieke locatie nabij Drogeham en Kootstertille is een recreatiestrandje gerealiseerd. Het strandje met zwemgelegenheid is bij uitstek geschikt voor gezinnen met kinderen.

Het strandje ligt verscholen in een groene, rustige omgeving aan de rand van de zandwinning Skûlenboarch. De zwemgelegenheid is volledig afgebakend. In het zomerseizoen is een horecavoorziening aanwezig. Op korte termijn plaatst de gemeente Achtkarspelen een sanitaire unit. De officiële opening zal in augustus plaatsvinden maar met het mooie weer kan nu al gebruik worden gemaakt van de locatie.

De waterkwaliteit wordt continue gecontroleerd door Wetterskip Fryslan. De realisatie van het strandje en de zwemgelegenheid met voorzieningen is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de provincie Fryslân, op basis van het Plattelandsontwikkelingsprogramma, en de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel.

 

Buitenpost, 14 juli 2016

 

Meerderheid raad Achtkarspelen zegt vertrouwen in wethouders op

 

Een meerderheid van 11 raadsleden (PvdA, CDA en CU) heeft het vertrouwen in alle drie de wethouders van Achtkarspelen opgezegd. Zij stemden donderdag 14 juli voor een motie van deze strekking, die door de PvdA was ingediend. De fracties van FNP, GBA en VVD, samen goed voor de overige 10 raadszetels, stemden tegen.

 

Wethouders Van der Veen (FNP), Postma (PvdA) en De Haan (GBA) accepteren de strekking van de motie. Bij monde van wethouder Marten van der Veen hebben zij de raad verzocht om, in het belang van de gemeente, de komende maand de lopende zaken netjes af te ronden. Politiek gevoelige onderwerpen behandelt het college in deze periode niet. Burgemeester Gerbrandy riep de raad op snel de gesprekken te starten om tot een nieuwe coalitie te komen.

PERSBERICHT

 

YdG_32

Buitenpost, 20 april 2016

 

Inventarisatie particuliere gronden voor vluchtelingenopvang in Achtkarspelen

 

De gemeente Achtkarspelen roept eigenaren van particuliere grond op zich te melden bij de gemeente. Achtkarspelen onderzoekt of er particuliere gronden in de gemeente aanwezig zijn waarop opvang van vluchtelingen gerealiseerd kan worden voor 300 tot 350 personen. Eigenaren kunnen zich tot 5 mei 2016 melden.

 

Plan voor noodopvang

De gemeenteraad van Achtkarspelen heeft het college op 31 maart 2016 opdracht gegeven een concreet plan te maken voor (nood)opvang voor 300 tot 350 personen op het bedrijventerrein De Swadde in Buitenpost of op een alternatieve locatie. Op termijn moet deze noodopvang omgevormd kunnen worden tot een AZC.

 

Het college brengt eerst de alternatieve locaties in kaart. Wanneer deze niet aanwezig of geschikt zijn, dan zal het college het plan voor opvang op De Swadde in Buitenpost verder uitwerken. Bij de ontwikkeling van het plan zal het college de inwoners zorgvuldig betrekken. De gemeenteraad neemt in het najaar een definitief besluit.

 

Voorwaarden particuliere grond

De grond en locatie waarop vluchtelingen opgevangen kunnen worden moeten voldoen aan enkele voorwaarden. Voor de opvang van 300 tot 350 vluchtelingen is 2,5 tot 3 hectare grond nodig wat tegen de bebouwing aan ligt of in de directe omgeving daarvan. De grond moet voor 5 tot 10 jaar beschikbaar zijn tegen een acceptabele huurprijs. Een bouwrijpe locatie is een pré. Openbaar vervoer en een centrum zijn gelegen op maximaal 30 fietsminuten. Medische zorg, supermarkt en basisonderwijs is op maximaal 30 loopminuten afstand en voorgezet onderwijs op maximaal 60 fietsminuten.

 

Aanmelden particuliere grond

Eigenaren van particuliere grond in Achtkarspelen kunnen zich tot 5 mei 2016 melden bij de gemeente. Initiatieven kunnen via het formulier ‘particuliere grond’ op www.achtkarspelen.nl/opvang ingevuld worden. In samenspraak met Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zal de gemeente in de maand mei de aangeboden locaties beoordelen. Een onderdeel van de beoordeling kan een bezoek aan de aangeboden locatie zijn.

 

Alle informatie over vluchtelingenopvang in Achtkarspelen is terug te vinden op www.achtkarspelen.nl/opvang

PERSBERICHT

Buitenpost, 30 maart 2016

 

Sportkampioenen Achtkarspelen gehuldigd

 

De sportkampioenen uit Achtkarspelen van 2015 zijn woensdag 30 maart tijdens een feestelijke bijeenkomst gehuldigd. Individuele sporters en sportteams die een nationaal of internationaal kampioenschap behaald hebben en in de gemeente Achtkarspelen wonen konden zich aanmelden. Wethouder Marten van der Veen sprak de kampioenen toe en overhandigde grote bossen bloemen en gevulde enveloppen.

 

 

De sportkampioenen van 2015 zijn:

 

 1. Gerrie van Lingen (Twijzelerheide)

Kampioenschap: Nederlands kampioen skeeleren op de baan op de 300 meter tijdrit. Tevens goud op de 500 meter en goud op de 200 meter tijdrit op de weg.

Trainer: Egbert Post

 

 1. Inge van der Heide (Kootstertille), Brenda Kamminga (Kootstertille), Esther Kamminga (Kootstertille), Tine Hoekstra (Kootstertille) en Harriëtte Hijlkema v. Sinderen.

Kampioenschap: Nederlands kampioen categorie Ensemble Dance Twirl Senior Beginner

Vereniging: Majorette- en twirlvereniging VIOS Kootstertille

Trainsters: Harriëtte Hijlkema-van Sinderen en Aafke van der Schaaf

 

 1. Frans van der Steen (Buitenpost)

Kampioenschap: Wereldkampioen veteranenroeiers vier zonder stuurman in de leeftijdscategorie 50 tot 55 jaar.

Vereniging: Roeivereniging Aengwirden Heerenveen

 

 1. Yannick van der Veen (Surhuisterveen) en Nellie Bijker (Surhuisterveen)

Kampioenschap: Nederlands kampioen Acro gemengd paar nivo D

Vereniging: Gymnastiekvereniging WSBF Surhuisterveen

Trainster: Griet Rinsma

 

 1. Jan Okke Loonstra (Surhuisterveen)

Kampioenschap: Nederlands kampioen shorttrack grasbaan ST2-klasse

Trainer: Klaas Loonstra

 

 1. Eline Douwstra (Kootstertille)

Kampioenschap: Nederlands kampioen in de Fjordsport in de klasse L2 met 69% met haar pony Zetje

Trainster: Gotien Sipsma

Vereniging: LR/PC De Marruters Eastermar

 

 1. Hendrica Bakker (Harkema)

Kampioenschap: Nederlands Kampioen springen in de klasse Z/C met haar pony Moesti

Trainster: Petra Bakker-Spinder

Vereniging: LR/PC de Heiderúters Harkema

 

 

NIEUWSBERICHT

Foarút oer de As

De Sintrale As gaat in dit jaar open voor autoverkeer. In het najaar van 2016 kunnen auto’s over de nieuwe autoweg tussen Dokkum en Nijega rijden. De rondweg Hurdegaryp volgt een paar maanden later, namelijk eind december 2016.


Vanuit de inwoners van Noordoost Fryslân zijn verschillende ideeën ingebracht voor activiteiten rond de opening van de nieuwe autoweg. Deze ideeën zijn gebundeld in het programma ‘Foarút oer de As’. Rond de zomer van 2016 vinden er verschillende festiviteiten plaats: een culturele reis, een iepenloftspul, een grote braderie en een sportevenement. Deze festiviteiten zijn georganiseerd en geïnitieerd door verschillende organisaties, zoals Stichting Keunstwurk, verschillende ondernemers, Iepenloftspul Burgum en Rotaryclubs Bergum, Dokkum en Lauwersland. Provincie Fryslân (project De Centrale As) faciliteert hierin.

 

Programma Foarút oer de As

Het programma Foarút oer de As bestaat uit 4 onderdelen:


Foarút oer de As mei in kulturele reis
Wanneer: 4 t/m 16 juli 2016

Samen met Stichting Keunstwurk is gestart met de voorbereiding voor een “reizend theater” met culturele voorstellingen op diverse locaties in het gebied. De samenleving wordt hierbij actief betrokken en verzorgt de culturele voorstellingen. Ook wordt hier de koppeling gezocht met Leeuwarden als Kulturele Haadstêd 2018. De kulturele reis gaat heten: De pASsant.

 

Foarút oer de As mei in iepenloftspul 
Wanneer: 1, 2, 3 & 8, 9, 10, 16 september 2016

Het Iepenloftspul vindt plaats in en rond het aquaduct. Op meerdere avonden in september 2016 worden voorstellingen gehouden. De organisatie ligt in handen van de stichting Iepenloftspul Burgum. De stichting heeft BUOG (Bedenkers en Uitvoerders van Ongewone Gebeurtenissen) ingeschakeld om hier gezamenlijk invulling aan te geven en er een spektakelstuk van de maken. De voorstelling heeft als naam: De Dwerskop.

Meer informatie: www.dwerskop.nl

 

Foarút oer de As mei de handel
Wanneer: 17 september 2016

Ondernemers gaan samen met de inwoners uit Noordoost Fryslân een grote handelsroute organiseren. Deze handelsroute bestaat uit een expo, bedrijvenpromotie, een braderie, (vrij)markt, (kinder)rommelmarkt, demonstraties, muziek/straattheater en diverse kinderactiviteiten op het asfalt van de Sintrale As. Wie weet halen we het Guinness Book of Records.

Meer informatie: www.foarutmeidehandel.frl

 

Foarút oer de As mei sport
Wanneer: 24 september 2016

Rotaryclubs Bergum, Dokkum en Lauwersland organiseren samen met loopgroepen en wielerverenigingen uit Noordoost Fryslân een sportevenement. Er vindt een loop (o.a. halve marathon) plaats, er is een wielrenwedstrijd, maar ook de mogelijkheid om (voor de laatste keer) recreatief gebruik te maken van het asfalt van de Sintrale As.

Meer informatie: www.sportopdeas.nl

De Sintrale As zal in het najaar, waarschijnlijk in oktober, officieel geopend worden

Meer informatie is te lezen op: www.decentraleas.nl/foarutoerdeas.

 

Help Pake & Beppe de Vakantie Door!

PERSBERICHT
Leeuwarden, 23 februari 2015

Gratis entree voor kinderen en volop activiteiten bij musea in Fryslân tijdens de voorjaarsvakantie!

In de voorjaarsvakantie organiseert Museumfederatie Fryslân samen met de Friese musea en archieven voor 15e keer ‘Help Pake & Beppe de vakantie door’. Een jubileumjaar dus en daarom is het thema: Feest! Van dinsdag 1 maart tot en met vrijdag 4 maart worden er volop leuke en leerzame activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Doe een vuurtorentocht, ga kijken bij de telescoopdemonstratie of leer van Tjerk Hiddesz hoe je een kanon moet laden. Kinderen van 4 tot en met 12 jaar hebben gratis toegang tot het museum, op vertoon van een pake of beppe (of andere volwassene). Een overzicht van alle deelnemende musea en alle activiteiten is te vinden op de website: www.museum.frl

Tijdens vakanties logeren kinderen vaak bij hun grootouders of willen de grootouders een leuk dagje uit met hun kleinkinderen. Voor de pakes en beppes is het soms moeilijk om iets leuks te bedenken om samen met de kleinkinderen te doen. De musea helpen door het aanbieden van leuke activiteiten. Ieder deelnemend museum organiseert tijdens ‘Help pake en beppe de vakantie door!’ minstens één gratis activiteit, leuk voor jong en oud.

 

Win een lego-pakket!

Tijdens dit feestelijke jubileumjaar verloten we onder alle kinderen van 4 – 12 jaar een lego-pakket t.w.v. 100,- euro. Alle kinderen ontvangen tijdens het museumbezoek een kaartje waarop ouders de contactgegevens in kunnen vullen. 

 

Een paar voorbeelden van activiteiten

Maak je eigen toverboekje of vogel vetbol in De Spitkeet in Harkema

Maak tijdens ‘Help pake en beppe de vakantie door!’ een toverboekje, een pompoen of een schijf hout met een vetbol voor de vogels. Deze werkstukken neem je natuurlijk mee naar huis. Daarnaast kan op woensdag en vrijdag een ritje met de bokkenkar over het park gemaakt worden.

Mei pake en beppe ‘oan it wurk’yn Museum Joure

Je gaat ‘Oan’t wurk!’ met een gereedschapskistje met daarin een doe-blad & meer. Ontdek de werkplaatsen, winkeltjes en beroepen tijdens jouw ontdekkingstocht door het museum.

 

Feestelijke Flubber maken in proefjeslab Mar en Klif in Oudemirdum

Wees niet bang voor vieze handen en kom op dinsdagmiddag 1 maart feestelijke flubber maken in het proefjeslab!

 

Kijk voor het volledige overzicht op www.museum.frl. Het belooft net als vorige jaren een gezellige boel te worden!

PERSBERICHT

 

Buitenpost, 23 februari 2016

 

Sport- en spelinstuiven voor kinderen in de voorjaarsvakantie

Basisschoolkinderen van de groepen 1 en 2 (onder begeleiding) en 3 t/m 8 kunnen in de voorjaarsvakantie kennismaken met verschillende sporten en geheel vrijblijvend meedoen aan verschillende clinics. Deelname is gratis!

 

De gemeentelijke sportstimulering organiseert in samenwerking met verschillende verenigingspartners, in de voorjaarsvakantie tal van sport- en spelinstuiven in de gemeente Achtkarspelen, Kollumerland c.a. en Tytsjerksteradiel.

De sport- en spel instuiven vinden plaats in de volgende sporthallen:

 

Datum

Tijdstip en Locatie

Maandag 29 februari

13:30 – 15:30 uur
Sportpark Saedkampe
Kollumerzwaag

Dinsdag 1 Maart

13:30 – 15:30 uur
Sporthal de Hege Wâlden
Oenkerk

Woensdag 2 Maart

13:30 – 15:30
Sporthal de Surventohal
Surhuisterveen


Kom jij ook?

 

 

PERSBERICHT

Burgum, 12 februari 2016

 

De Balsemyn Eastermar wint prijs met landschapsfoto

Tientallen kinderen uit Noordoost-Fryslân hebben het coulisselandschap van de Noardlike Fryske Wâlden gefotografeerd. Een fotowedstrijd, georganiseerd door de vereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW), heeft bijzondere beelden opgeleverd van het landschap met flora en fauna. Vrijdag 12 februari werd groep 7 en 8 van basisschool De Balsemyn uit Eastermar verrast met de uitreiking van een prijs.

De foto die is ingestuurd door de school, laat een klas in actie zien. Leerlingen van De Balsemyn zijn er bezig met onderhoudswerkzaamheden aan een elzensingel. Volgens de jury een mooi beeld dat de betrokkenheid van jongeren bij het landschap laat zien, de schoonheid van het coulisselandschap toont en ook een directe link legt met landschapsonderhoud waar de leden van de vereniging NFW zich voor inzetten.

Gejuich:
Voorzitter Attje Meekma van de vereniging NFW en amazone Hester Klompmaker uit Buitenpost, ambassadeur van de NFW, verrasten de klas met de mededeling dat hun foto een van de prijswinnaars was. Klompmaker deelde aan de kinderen rozetten uit met een officiële uitnodiging voor de hele klas om een bezoek te brengen aan haar manage voor een rondleiding en een ritje op een pony. Een prijs die met gejuich in ontvangst werd genomen.

Educatieproject:
Ieder jaar gaan zo’n duizend leerlingen van basisscholen in Noordoost-Fryslân het land in om elzensingels en houtwallen te onderhouden, als onderdeel van het educatieproject ‘Noardlike Fryske Wâlden, takomst foar in unyk lânskip’. Doel is de kinderen bewust te maken van de cultuurhistorie, natuur en het landschapsbeheer in hun eigen woonomgeving. Tientallen agrarische bedrijven die lid zijn van de vereniging NFW werken hier aan mee. In het verlengde van het educatieproject zijn de scholen afgelopen herfst gevraagd mee te doen aan de fotowedstrijd. Volgende week ontvangt nog een school een prijs.

Fotobijschrift:

 1. Leerlingen De Balsemyn blij met winnende foto.
 2. NFW-ambassadeur Hester Klompmaker deelt prijzen uit.
 3. De winnende foto gemaakt door basisschool De Balsemyn.

Oproep aan alle inwoners: zet je in met een AED!

 

Het is van belang dat alle AED’s en burgerhulpverleners in de gemeente geregistreerd staan. Op die manier kunt u als burgerhulpverlener met een SMS opgeroepen worden als er een slachtoffer in de buurt is. HartslagNu.nl is het landelijke alarmeringssysteem voor het inschakelen van burgers bij reanimaties. De AED's genoemd in het AED-overzicht op achtkarspelen.nl/aed en in de gemeentegids, moeten door de bezitter zelf bij op hartslagnu.nl worden aangemeld. Wilt u als bezitter van een AED bekijken of uw AED te vinden is op hartslagnu.nl? Het is belangrijk om te weten waar een AED hangt, dit kan op enig moment levensreddend zijn.

 

AED

Met de AED wordt door het toedienen van een stroomstoot het hart weer op gang gebracht. Met een AED-cursus kunt u zich voorbereiden op reanimatie met behulp van een AED. Landelijk gezien is de overlevingskans door de opkomst van de AED's de laatste jaren verdubbeld. In alle dorpen in Achtkarspelen hangt een gesubsidieerde AED en ook alle EHBO-verenigingen beschikken over een AED. Bij een evenement in uw dorp kunt vragen om de inzet van een mobiele AED. Ook hebben de EHBO-verenigingen een opleidingsbudget gekregen, zodat vrijwilligers een cursus met korting kunnen volgen.

 

Meer informatie

Aanvullingen voor het AED-overzicht of aanmeldingen voor een AED-cursus kunt u mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., ter attentie van Jan van der Bij. Op de website www.achtkarspelen.nl/aed staat meer informatie over dit onderwerp.

Beste inwoners van Twijzelerheide

 

Sinds begin oktober 2015 heeft de gemeente Achtkarspelen, in overleg met PBT,
een tweetal bladkorven in ons dorp geplaatst.

Hiervan mag u vrij gebruik maken om uw tuin en omgeving bladvrij te houden.
De locaties waar de bladkorven geplaatst zijn:

 • Skoalstrjitte-Gealewei
 • Poel(tje) kruising it Heideloantsje-de Biezen-de Reiden

 

Het bestuur Plaatselijk Belang Twijzelerheide

Nieuwe subsidieregeling voor energiebesparing bij sportverenigingen(23-09-2015)

Sport Fryslân gaat samen met de zes samenwerkende gemeenten in Noordoost Fryslân, de provincie Fryslân en SportStroom sportverenigingen in de regio helpen bij het besparen van energie.

Een nieuwe subsidieregeling, die de Ecotaks vervangt, stimuleert sportverenigingen om te investeren in energiebesparing. Maximaal 30% van de kosten voor energiebesparing en energieopwekking wordt namelijk gesubsidieerd.

In Friesland hebben 450 sportverenigingen een eigen accommodatie. Zij zijn verantwoordelijk voor het beheer en de exploitatie. Vanaf 1 januari 2016 kunnen de extra kosten voor energieverbruik oplopen tot € 1.200. Dit komt doordat de zogenoemde Ecotaks vervalt. Dit jaar konden verenigingen voor het laatst een gedeelte van de eerder betaalde energiebelasting terug krijgen.

Informatie en aanmelden

Sportverenigingen kunnen zich via sportfryslan.nl/aanmelden tot vrijdag 2 oktober aanmelden voor de informatiebijeenkomsten.

14 oktober - De Pleats in Burgum

26 oktober - voetbalvereniging Be Quick in Dokkum

Op www.sportfryslan.nl vindt u het programma van de bijeenkomsten en meer informatie over de nieuwe subsidieregeling. Heeft u vragen? Dan kunt u terecht bij Sport Fryslân, Lammert Bosma via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0513 - 630 663.

 

Week van de Opvoeding in Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel

 

De Week van de Opvoeding draait om ontmoeting en uitwisseling tussen ouders, medeopvoeders, kinderen en jongeren. Daarbij staat een positieve benadering voorop. Dit jaar is het motto 'Geef me de vijf!' De Week van de Opvoeding is van maandag 5 tot en met zondag 11 oktober. Het Centrum Jeugd en Gezin (CJG) Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel organiseert een tweetal activiteiten.

 

Op de koffie bij het CJG

Opvoeden: het is misschien wel de meest uitdagende baan die er is. Het daagt je uit en geeft voldoening. Het kan je blij, maar ook moe maken. Vaak is het geweldig, soms geweldig ingewikkeld. Positieve benadering is hierin belangrijk richting je kind. Vragen o.a. over weerbaarheid, grenzen stellen, straffen en belonen. Op twee locaties is er de mogelijkheid voor ouders van kinderen 0 tot 10 jaar om tijdens een inloopochtend hierover te spreken. Medewerkers van het CJG waaronder gezinswerkers van het Jeugdteam en de JGZ zijn aanwezig om vragen te beantwoorden.

 

Pubers Opvoeden een uitdaging?

Voor ouders met kinderen in de puberleeftijd is het niet altijd even gemakkelijk om goed in contact te blijven met je zoon of dochter. Vraag van vele ouders: hoe blijf ik in gesprek met mijn puber? Onderwerpen die op deze avond aan de orde zullen komen, zijn: Digitaal pesten, gebruik van sociale media, middelen gebruik, groepsdruk. Ouders krijgen volop gelegenheid om van elkaar te leren.

 

Kijk op www.cjgachtkarspelen-tytsjerksteradiel.nl bij Activiteiten voor de data, tijdstip en locatie.

 

Prijsuitreiking ‘Het beste erfgoededucatieproject van Fryslân’

 

Leeuwarden, 10 september 2015

Op woensdag 23 september van 14.00 tot 17.00 uur reikt Keunstwurk in samenwerking met Steunpunt

monumentenzorg en Museumfederatie Fryslân de prijs uit voor ‘Het beste erfgoededucatieproject van Fryslân’ in de theaterzaal van Keunstwurk.

 

Tot en met 11 september kunnen basisscholen en erfgoedinstellingen hun projecten insturen. Een jury uit het onderwijsveld beoordeelt de projecten aan de hand van vijf criteria en nomineert vijf projecten uit alle inzendingen. Het winnende project ontvangt naast de titel een oorkonde en Fries verassingspakket.

 

Woensdag 16 september worden alle inzendingen en de vijf genomineerde projecten bekendgemaakt via  Keunstwurk.nl/educatie. De projecten worden beoordeeld op de volgende gebieden binnen het basisonderwijs:

Is er sprake van een aantoonbare samenwerking tussen de aanbieder en een school uit het primair onderwijs. Aanbieder en school hebben samen het project ingediend.

Het project moet aansluiten bij het curriculum in het primair onderwijs: hoe goed past het bij de kerndoelen en de nieuwe leerlijn cultureel erfgoed?

Wat is de waarde van het erfgoed voor leerlingen van nu en de toekomst?

Kijken leerlingen en leraren met enthousiasme terug op het project?

Is het project gemakkelijk te herhalen en nog minimaal één jaar uitvoerbaar?

Programma
13.30-14.00         Inloop met koffie en thee

 

14.00-14.15         Openingswoord door Lummie Fokkema, adviseur educatie bij Keunstwurk, over het
                               belang van erfgoededucatie

14.15-14.45         Lezing Arjen Dijkstra, cultuurhistoricus, over geschiedenis op fietsafstand: grote        
                               geschiedenis is vaak dichterbij dan je denkt!

14.45-16.00         Presentaties van de vijf genomineerde projecten

16.00-16.30         Prijsuitreiking door jury aan 1e, 2e, 3e plek

16.30-17.00         Afsluitende borrel

Locatie: Theaterzaal bij Keunstwurk, Wissesdwinger 1, 8911 ER, Leeuwarden

 

 

//////////////////////////EINDE PERSBERICHT/////////////////////////////

 

 

Noot voor de redactie

 

Pers is van harte welkom om de prijsuitreiking bij te wonen, laat dit ons even weten.

Na afloop van de uitreiking is er de gelegenheid om de winnaars te spreken.

 

Voor vragen kunt u contact opnemen met Marianna Bouwman, adviseur educatie bij Keunstwurk

Tel: 058 2343465 of 06 41506336, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Over Keunstwurk

Als netwerkspeler van formaat is Keunstwurk de culturele partner voor het culturele veld in Fryslân. Hiermee is Keunstwurk dé expertise- en adviesorganisatie voor cultuureducatie, amateurkunst en professionele kunst in de provincie. Keunstwurk geeft informatie, advies en ondersteuning; brengt mensen, partijen en organisaties samen en schept zo voorwaarden voor een sterke culturele infrastructuur in Fryslân.

 

Daarmee stimuleert Keunstwurk cultuureducatie, cultuurparticipatie en de culturele ontwikkeling in een doorgaande lijn. Met inzet van Keunstwurk komen jaarlijks vele duizenden inwoners in Fryslân -jong en oud- met kunst in aanraking. Met afzonderlijke disciplines als theater, muziek, dans, beeldende kunst en design, maar ook met cultuureducatie en projecten die een brug slaan tussen kunstdisciplines. Daarbij werkt Keunstwurk samen met het onderwijs, het amateurveld, professionele kunstenaars, amateurverenigingen en vormgevers, culturele instellingen, maatschappelijke organisaties en overheden. 

 

Lutkepost - Augustinusga (N358)

In januari 2015 is de provincie Fryslân begonnen met de herinrichting van de provinciale weg (N358) tussen Lutkepost en Augustinusga. De aansluitingen van de Dijkhuisterweg en de Izermieden op de N358 worden verbeterd en de hoofdrijbaan schuift iets op. Ook komen er landbouwpasseerstroken. Door deze veranderingen is de provinciale weg straks veiliger en kan het verkeer beter doorstromen. De nieuwe weg is in het najaar klaar.

Bekijk hier foto's van de wegwerkzaamheden.

Bekijk hier het laatste nieuws.

Verkeershinder vanaf 14 september 2015

Door wegwerkzaamheden is de Bruggelaan (N358) tussen Blauforleat en Buitenpost gestremd. De weg is van maandag 14 september vanaf 06.00 tot maandag 28 september tot 06.00 gesloten voor al het verkeer. Weggebruikers moeten rekening houden met verkeershinder.

Omleidingsroute

Verkeer krijgt het advies om te rijden via Drogeham (N369) en Twijzel (N355). De omleidingsroute wordt met gele borden langs de weg aangegeven.

 

Fietsers en bromfietsers worden tijdens de werkzaamheden ter plaatse omgeleid. OV-reizigers kunnen voor informatie over de buslijnen terecht op www.qbuzz.nl/friesland.

Het ontwerp

Wat gaat er precies gebeuren aan de weg tussen Lutkepost en Augustinusga? Bekijk hier het ontwerp.

Planning van de werkzaamheden

De werkzaamheden aan de N358 zijn inmiddels gestart. De planning van de werkzaamheden vindt u hier.

Een veilige N358

Dit project draagt bij aan de verbetering van de veiligheid en de doorstroming op de N358. Naast dit project werkt de provincie ook op twee andere plekken aan de N358. Voor het gedeelte tussen Blauforleat en Surhuisterveen 'de Uterwei'  wordt op dit moment het ontwerp gemaakt. Voor het stuk tussen Surhuisterveen en de A7 'de Skieding' loopt op dit moment een M.e.r-procedure.

Contact

Wij streven ernaar om de werkzaamheden zo snel en zo goed mogelijk uit te voeren en de overlast zoveel mogelijk te beperken. Heeft u vragen of opmerkingen? Laat het ons weten. U kunt contact opnemen met de projectleider Jan Hiddinga, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Persbericht

 

           DATUM

27 mei 2015

VAN

Afdeling Digitale Bibliotheek en Communicatie, Gerbina Pander

          BETREFT

Tomkeboekje gratis bij bibliotheek en consultatiebureaus

 

           

 

Tomkeboekje gratis bij bibliotheek

 

Van 1 t/m 5 juni wordt de Fryske Foarlêswike georganiseerd. Op bijna alle kinderdagverblijven en peuterspeelzalen in Fryslân lezen vrijwilligers voor uit het Tomke-themaboekje. Elk jaar is dit weer een feest! Alle peuters mogen vervolgens ook het Tomkeboekje ‘Hoi Tomke!’ meenemen naar huis. Door samen met het kind de verhalen te lezen, de liedjes te zingen en spelletjes te doen leren peuters (nieuwe) woorden en begrippen in het Fries kennen en wordt de woordenschat spelenderwijs vergroot.

 

Peuters en kleuters die het boekje niet ontvangen op kinderdagverblijf of peuterspeelzaal, kunnen het Tomkeboekje van 1 t/m 5 juni gratis ophalen bij alle bibliotheken en consultatiebureaus in Fryslân. Zie voor openingstijden van de bibliotheek op ontdekdebieb.nl.

 

 

Schildersperformance op muziek tijdens de route ‘Kunst in Kerken, langs oude dijken’


Leeuwarden, 4 september 2015

Op zaterdag 12 September tussen 14.00 tot17.00 uur organiseren kunstenaarsduo  Kaneli & Smit een afsluitingsfeest  van hun expositie  in de Mariakerk te Boer. Deze expositie is onderdeel van  de  fiets/wandel route ‘Kunst in kerken, langs oude dijken’, waarbij acht kerken in verschillende dorpen hun deuren voor hedendaagse kunst en bezoekers openen. Culturele initiatiefnemers van de deelnemende kerken en Keunstwurk hebben nauw samengewerkt aan deze kunstroute. De toegang tot alle kerken en het afsluitingsfeest in Boer  is gratis.

De expositie in de Mariakerk te Boer wordt op zaterdag 12 september feestelijk afgesloten met een schilders performance van het kunstenaarsduo Kaneli & Smit, muziek van verschillende gastmuzikanten met o.a. Skelectief, hapjes van Esther Kookt en je kunt jezelf een klein stukje laten bodypainten door Saskia van Gekleurd Naakt, geïnspireerd door het moment, de persoon/kleding of misschien wel door je favoriete kunstwerk van Kaneli & Smit. De schilderijen van Kaneli & Smit die speciaal voor deze kerk geselecteerd, zijn tijdens de afsluiting natuurlijk te bezichtigen.

Nog tot en met  12 september is op zaterdagmiddag van 13.30 uur  t/m 17.00 uur hedendaagse kunst te zien in kerken in Noordwest Friesland. De route langs de kerken gaat via Berlikum, Wier, Minnertsga, Boer, Dongjum, Schalsum, Skingen en via Slappeterp weer terug naar Berlikum.

Deelnemende kerken en kunstenaars:
Koepelkerk  Berlikum;  Eveline van der Pas. Ioannis Theatertsjerke Wier; Marijke Sjollema. Meinardskerk Minnertsga; Riet Bakker, Mariakerk Boer; Kaneli & Smit.  Donatuskerk Donjum; Wynolt Visser (t/m zaterdag 5 september te zien) . Nicolaaskerk Schalsum; Melle Jan-Douwe Stumphuis .  Stevenskerk. Skingen; Tjitske Boersma. Dionysiuskerk Slappeterp ; geen expositie maar wel open

EINDE PERSBERICHT

 

Noot voor de redactie

 

Voor meer informatie over de route ‘Kunst in kerken, langs oude dijken’kunt u contact opnemen met:
Margaretha Cats, adviseur beeldende kunst bij Keunstwurk: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 058 234 34 34

Voor vragen over het afsluitingsfeest van de expositie in de Mariakerk kunt u mailen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer informatie: http://www.keunstwurk.nl/node/69666, http://www.kaneli-smit.nl/

Adres afsluitingsfeest: Mariakerk, Oude Weg 1, 8809 HZ, Boer
Bijdragen afsluitingsfeest: http://www.skelectief.nl, http://www.gekleurdnaakt.nl, http://www.estherkookt.nl

 

Over Keunstwurk

Als netwerkspeler van formaat is Keunstwurk de culturele partner voor het culturele veld in Fryslân. Hiermee is Keunstwurk dé expertise- en adviesorganisatie voor cultuureducatie, amateurkunst en professionele kunst in de provincie. Keunstwurk geeft informatie, advies en ondersteuning; brengt mensen, partijen en organisaties samen en schept zo voorwaarden voor een sterke culturele infrastructuur in Fryslân.

 

Daarmee stimuleert Keunstwurk cultuureducatie, cultuurparticipatie en de culturele ontwikkeling in een doorgaande lijn. Met inzet van Keunstwurk komen jaarlijks vele duizenden inwoners in Fryslân -jong en oud- met kunst in aanraking. Met afzonderlijke disciplines als theater, muziek, dans, beeldende kunst en design, maar ook met cultuureducatie en projecten die een brug slaan tussen kunstdisciplines. Daarbij werkt Keunstwurk samen met het onderwijs, het amateurveld, professionele kunstenaars, amateurverenigingen en vormgevers, culturele instellingen, maatschappelijke organisaties en overheden. 

PERSBERICHT L e e u w a r d e n

13 a p r i l 2 0 1 5


Nationale Museumweek 18 t/m 26 april 2015


Dit jaar krijgt het gezamenlijke museumweekend een vervolg tijdens de Nationale Museumweek, die van start gaat op aanstaande zaterdag 18 april en tot en met zondag 26 april duurt.
Het publiek wordt dit jaar verrast, geconfronteerd en geïnspireerd met kunst en erfgoed, met de museumschatten: met het ‘echte goud’ van Nederland. ‘Ons echte goud’ is dan ook het thema van de nationale Museumweek 2015. Elk museum sluit op geheel eigen wijze aan bij het thema met een eigen pronkstuk, activiteiten en openingstijden. In één van de vele musea die Friesland kent komt uw verleden weer tot leven.
Net zoals voorgaande jaren doen ook dit jaar weer ca. 40 musea in Friesland mee met de Museumweek. Elk deelnemend museum organiseert haar eigen acties en activiteiten voor jong en oud. Alle informatie over de activiteiten, openingstijden, locaties en prijzen van de musea in Friesland zijn te vinden op de website www.museumweekfriesland.nl. Museumfederatie Fryslân heeft deze site speciaal opgezet omdat niet alle musea via de nationale website te zien zijn, deze is alleen opengesteld voor leden van de Museumvereniging. Alle informatie nationaal is te vinden op de site www.nationalemuseumweek.nl. In het kader van het thema ‘Ons echte goud’ presenteert ook elk museum op de websites alvast haar eigen pronkstuk.
De Nederlandse Museumvereniging organiseert dit jaar voor de 34e keer de Museumweek, dat voorheen als museumweekend door het leven ging. Ieder jaar werken de Museumvereniging en Museumfederatie Fryslân samen om de musea in Friesland publiciteit te geven rondom de Museumweek.
**********************************************************************************


Noot voor de redactie Ook in uw regio doen musea mee:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Lisette Zwerver van Museumfederatie Fryslân.

E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
T: 058-213 91 85
W: www.museumweekfriesland.nl

 

Persbericht

Burgum, 02-3-2015

 

‘Informatieve beurs over vrijwilligerswerk voor inwoners Twijzel en Twijzelerheide.’

Speciaal voor de inwoners van Twijzel en Twijzelerheide wordt er de informatieve vrijwilligersbeurs ‘Actief vrijwilligerswerk’; georganiseerd op donderdag 26 maart as. De beurs is open van 13.00 tot 16.00 uur in dorpshuis de Jister te Twijzelerheide.

Dit is de beurs voor iedereen uit deze dorpen en omgeving om vrijwilligerswerk te zoeken, contacten te leggen en het (sociale) netwerk uit te breiden. Dé kans voor mensen om hun

talenten en passies in te zetten. De beurs is er ook voor diegene die iets wil betekenen voor anderen in het dorp. Bij dat laatste kan bijvoorbeeld gedacht worden aan boodschappen doen voor iemand die dat niet zelf meer kan, een tuintje onderhouden, wandelen met iemand die niet alleen op pad durft.

De beurs biedt een breed palet aan keuzes, kansen en mogelijkheden dankzij de medewerking van de plaatselijke vrijwilligersorganisaties (verenigingen) uit Twijzelerheide en Twijzel.

Daarnaast zullen er ook professionele organisaties aanwezig zijn waaronder; het Heidepunt, de gemeente, Kearn Welzijn; vrijwilligerscentrale en Dyn Ynset.

De toegang van de beurs is gratis

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Annet Boonstra Werkpro (06 83 23 27 59) of  Lysbeth Nicolai; Kearn Welzijn (06 14 20 40 22)