Twijzelerheide wil meer mogelijkheden voor jongeren

TWIJZELERHEIDE – Met hulp van de gemeente Achtkarspelen moeten er in Twijzelerheide meer mogelijkheden komen om de jongeren bij het dorp te betrekken. Dat kreeg de PvdA Achtkarspelen donderdag te horen van het bestuur van Plaatselijk Belang Twijzelerheide.

Twijzelerheide beschikt over een grote sporthal die voor jongeren in het dorp meer mogelijkheden kan bieden, zo werd duidelijk tijdens het werkbezoek dat de PvdA Achtkarspelen bracht. ,,Door het aanbieden van clinics kunnen andere sporten bij jongeren interesse werken om mee te doen. Voor jongeren in het dorp is weinig te doen en het gevolg is dat ze op straat hangen en soms overgaan tot druggebruik”. Door een breder sportaanbod denkt het bestuur van plaatselijk belang jongeren een zinvollere besteding van de tijd te kunnen bieden.

Ook het schoolzwemmen kwam ter sprake tijdens de ontmoeting in dorpshuis De Jister. De bestuursleden bepleiten het openhouden van de bestaande zwembaden en het stimuleren van het schoolzwemmen voor de kinderen op de basisscholen in de gemeente nu het zwembad bij Feanwâlden is gesloten.

Kritiek was er over de samenwerking met de gemeente met betrekking tot het oudejaarsfeest in Twijzelerheide. Het bestuur had dit met dorpsbewoners opgezet, in navolging van de andere dorpen in Achtkarspelen. Door dit oudejaarsfeest voor de jeugd in Twijzelerheide werd op het allerlaatste een streep gezet door de gemeente waardoor vanuit het dorp veel kritiek op de organisatie kwam.

Voor de volgende jaarwisseling wil het bestuur van Plaatselijk Belang Twijzelerheide betere afspraken met de gemeente Achtkarspelen. Het bestuur vroeg PvdA-fractievoorzitter Theun Nicolai mogelijkheden aan te dragen voor eind 2018.

Bij veel alleenstaande ouderen in het Twijzelerheide slaat – net als overal de eenzaamheid toe. Plaatselijk Belang Twijzelerheide heeft als wens om in dorpshuis De Jister een wekelijkse dag in te richten als zorgdag voor de alleenstaanden uit het dorp. ,,De ouderen kunnen daar dan wekelijks aan deelnemen en op deze wijze kan de sleur waarin veel ouderen leven worden doorbroken.” Dorpshuis De Jister moet in de beleving van het bestuur van PB Twijzelerheide groeien naar een actief centrum waar mensen uit het dorp elkaar treffen.

Foto: © Google Streetview