Persberichten

 

 

‘Horen, zien en spreken’

Daar gaat hij weer. Alleen in het donker.
De andere kinderen worden opgehaald na de training.

Hij niet. Zijn voetbalschoenen zijn al weken kapot.

Ik voel mij machteloos.

Beste vrijwilliger,

In november 2017 vindt in Nederland de Week tegen Kindermishandeling plaats. De gemeente Achtkarspelen geeft in deze week extra aandacht aan de belangrijke rol die vrijwilligers hebben bij het signaleren van kindermishandeling. Wij nodigen u als vrijwilliger daarom van harte uit voor een speciale bijeenkomst over dit onderwerp. De interactieve bijeenkomst vindt plaats op woensdagavond 22 november en start om 19.30 uur in de raadzaal van het gemeentehuis in Buitenpost.

Per klas één kind slachtoffer kindermishandeling

Met het grootste deel van de jeugd in onze gemeente gaat het goed. Helaas zijn er soms ook kinderen waar we ons zorgen over maken. Uit onderzoek weten we dat in elke schoolklas gemiddeld één kind te maken heeft met een vorm van kindermishandeling. Bij kindermishandeling kan het gaan om verschillende vormen van mishandeling: (huiselijk) geweld, seksueel misbruik of verwaarlozing. 

Belangrijk om over te praten

Kindermishandeling is een onderwerp waar kinderen zelf en hun naasten moeilijk over praten. Het is een taboe-onderwerp waar mensen zich voor schamen. Voor kinderen zelf is het van cruciaal belang dat erover wordt gesproken en dat er aandacht voor is. Gebeurt dit niet, dan kunnen kinderen hun leven lang last blijven houden van langdurige psychische problemen en problemen binnen relaties en werk.

Uw rol als vrijwilliger is van groot belang

U bent actief als vrijwilliger in de gemeente Achtkarspelen. Onze gemeente hecht veel waarde aan uw inzet bij o.a. peuterspeelzalen, kinderopvang, scholen en kerken en uw bijdrage voor het sport-, muziek- en vrijetijdplezier van kinderen en jongeren in onze gemeente. Vanuit uw vrijwilligersfunctie heeft u te maken met kinderen en jongeren en kunt u problemen of een vorm van kindermishandeling signaleren. Daarom bent u ook van groot belang voor kinderen die hiermee te maken hebben. Over uw ervaringen en ideeën willen wij daarom graag in gesprek.

Programma

Het programma van de avond is interactief. Op die manier willen we leren van elkaar en kijken wat er verbeterd kan worden om kindermishandeling tijdig te signaleren. Tijdens deze avond komen onder meer de volgende vragen aan bod:

  • Heeft u weleens een onderbuikgevoel gehad of gezien dat het met een kind niet goed gaat? En wat heeft u hiermee kunnen doen?
  • Wat doet dat met u als vrijwilliger wanneer u signalen opvangt die lijken op kindermishandeling?
  • Bij wie kunt u als vrijwilliger terecht met uw zorgen, ook al bent u niet zeker over wat er echt aan de hand is?

Het programma ziet er als volgt uit:

  • 19.00 uur Inloop met koffie en thee
  • 19.30 uur Welkom door Caroline Mobach, gespreksleider
  • 19.40 uur Persoonlijk verhaal door Sjon Stellinga, wethouder Sociaal Domein met o.m. onderwijs en (jeugd-)zorg
  • 19.50  uur ‘Horen, zien en spreken’- Interactieve workshop door Wilde Kastanje Training & Opleiding
  • 21.05  uur Voorstellen contactpersonen Kindermishandeling en napraten
  • 21.30  uur Einde programma

Aanmelden

Voor deelname aan deze avond is het van belang dat u zich vóór 10 november aanmeldt. Dit kunt u doen bij mevrouw C. van der Veen via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch op werkdagen op 06-51134157 onder vermelding van uw volledige naam en functie en vereniging waarvoor u actief bent.

Ik hoop u te ontmoeten op 22 november!

Vriendelijke groet,

Sjon Stellinga

Wethouder Sociaal Domein gemeente Achtkarspelen